Search
Close this search box.
درمان تومور مغزی بدخیم

تومور مغزی بدخیم قابل درمان است؟

تومور مغزی بدخیم یکی از جدی‌ترین و چالش‌برانگیزترین شرایط پزشکی است که سیستم عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این نوع تومورها از سلول‌های غیرطبیعی تشکیل شده‌اند که به سرعت رشد کرده و به بافت‌های سالم مغز نفوذ می‌کنند. در این مقاله به بررسی کامل در مورد گرید تومور مغزی بدخیم و علت ابتلا به آن صحبت خواهیم کرد.

تومور مغزی بدخیم

تومور مغزی بدخیم چیست؟

تومور مغزی بدخیم یا تومور مغزی سرطانی، یک توده غیرطبیعی از سلول ‌ها در مغز است که به طور خود متمرکز و ناهمگن رشد می‌کند و احتمال دارد که به سایر مناطق مغز یا بافت ‌های اطراف آن فشار وارد کند. این تومورها در برخی موارد از بافت‌ های مغزی یعنی همان تومورهای اولیه یا از تومورهایی که از سایر قسمت‌های بدن به مغز منتقل شده‌اند به معنای تومورهای ثانویه به وجود می‌آیند. این تومورها معمولاً به عنوان تومور بدخیم شناخته می‌شوند زیرا به صورت متمرکز و ناپیوسته رشد می‌کنند و به سرعت گسترش می‌یابند و به بافت‌های مجاور فشار وارد خواهند کرد.

گریدهای تومور مغزی بدخیم

تومورهای مغزی بدخیم معمولاً با توجه به ویژگی‌ های سلولی و رفتار آن ها به چند گرید تقسیم می‌شوند که هر یک، نشان‌ دهنده میزان خطر تومور است. گرید تومورهای مغزی بدخیم به شرح زیر هستند:

  • گرید ۱: تومورهای کم‌ خطر همراه با رشد آهسته که به طور معمول، بدون بازگشت معالجه می‌شوند.
  • گرید ۲: تومورهایی که به طور معمول آرام پیش می‌روند، اما ممکن است که بعد از جراحی مجدد، ظاهر شوند.
  • گرید ۳: تومورهایی که تهاجم زیادی دارند و سریع رشد خواهند کرد و برخلاف تومور گرید ۲، به صورت پیوسته  سریع انتشار می‌یابند.
  • پگرید ۴: تومورهای بسیار پیشرفته و بدخیم هستند و اغلب توسط سلول‌ های سرطانی موجود در بدن به وجود آمده اند.

علل تومور مغزی بدخیم

تومورهای بدخیم یا سرطانی معمولا به دلایل مختلفی در بدن ایجاد می‌شود که نیاز به تشخیص درست و اصولی دارند. در ادامه برخی دلایل شایع تومور بدخیم را بیان می‌کنیم.

  • آنومالی‌ های ژنتیکی یا اختلالات ژنتیکی
  • تروماهای مغزی شدید
  • عفونت ‌های مغزی
  • اختلالات نورولوژیکی
  • قرار گیری در معرض پرتوهای مضر مانند پرتوهای  X، پرتوهای گاما یا پرتوهای مغناطیسی
  • مواردی مانند مواد شیمیایی مضر، استنشاق مواد شیمیایی کارخانه، مصرف مداوم دخانیات و مواد مخدر
علل تومور مغزی بدخیم

علائم تومور مغزی بدخیم

علائم تومور مغزی بدخیم بسته به مکان، اندازه و سرعت رشد تومور متغیر خواهد بود. برخی از علائم شایع تومورهای مغزی بدخیم شامل موارد زیر می‌شود:

  • سردردهای شدید صبحگاهی
  • تغییرات در شخصیت و رفتار
  • اضطراب و افسردگی
  • تغییرات در الگوی خواب
  • اختلالات حافظه و کاهش توانایی تمرکز
  • لرزش، ضعف عضلات، سرگیجه
  • بی‌تعادلی و اختلالات بینایی
  • بروز تشنج‌ های مکرر و ناگهانی

تشخیص تومور مغزی بدخیم

تشخیص تومور مغزی بدخیم معمولاً از طریق یک فرآیند تشخیصی جامع و متعدد مرحله‌ای انجام می‌شود. بهترین جراح مغز و اعصاب در ابتدا سوالاتی در مورد علائم، مدت زمان و شدت علائم، تاریخچه پزشکی و سوابق خانوادگی بیمار می‌پرسد.

  • انجام تصویربرداری مغزی: تکنیک‌های تصویربرداری مغزی مانند اسکن MRI (تصویرسازی مغناطیسی هسته‌ای) و CT (توموگرافی کامپیوتری) برای تصویربرداری و تشخیص تومورهای مغزی بکار می‌روند.
  • بیوپسی: اگر تومور مغزی شناسایی شود، ممکن است نمونه ‌ای از بافت تومور از طریق بیوپسی جمع آوری شده و زیر میکروسکوپ بررسی شود تا نوع و خصوصیات تومور مشخص گردد.
  • تحلیل پاتولوژیک: بافت ‌های جمع‌آوری شده از بیوپسی توسط پاتولوژیست مورد بررسی قرار می‌گیرند تا نوع و گرید تومور تشخیص داده شود.
  • سایر آزمایش‌ ها: آزمایش‌هایی مانند آزمایش خون، آزمایش‌ های عصب ‌شناسی و آزمایش‌های تصویربرداری تکمیلی ممکن است برای ارزیابی تومورهای مغزی مورد استفاده قرار گیرند.

درمان تومور مغزی بدخیم

درمان تومورهای مغزی بدخیم بسته به ویژگی ‌های تومور، موقعیت و اندازه آن و وضعیت عمومی بیمار متغیر است. روش های درمانی عبارتند از مواردی که در ادامه بیان می‌شود و انتخاب هر یک برای فرد بیمار به تصمیم جراح مغز و اعصاب وی بستگی دارد.

1.  جراحی: جراحی برای برداشتن تومور از مغز تا حد امکان، یکی از روش ‌های اصلی درمان تومورهای مغزی بدخیم است. هدف این عملیات از بین بردن تومور و کاهش فشار آن بر روی بافت ‌های مغزی است.

2. پرتو درمانی: پرتو درمانی با استفاده از پرتوهای پرانرژی بر روی منطقه تومور و اطراف آن، به منظور کاهش حجم و فعالیت تومور و یا تسکین علائمی مانند سردرد و تشنج‌ ها انجام می‌شود.

3. شیمی درمانی: درمان شیمیایی با استفاده از داروهای شیمیایی خاص، می‌تواند به عنوان درمان اولیه یا مکمل به جراحی یا پرتو درمانی برای کنترل رشد تومور و کاهش علائم آن استفاده شود.

4. درمان هدفمند مولکولی: روش ‌های درمانی هدفمند مولکولی از داروهایی استفاده می‌کنند که به طور مستقیم به اجزای مخصوص تومور متصل شده و رشد آن را متوقف می‌کنند یا آن را کاهش می‌دهند.

سوالات متداول

طول عمر بیماران مبتلا به تومور مغزی چقدر است؟

بسته به نوع تومور و درجه بدخیمی آن و درمان انجام شده میزان زنده ماندن و شانس زنده ماندن برای افراد، متفاوت است. برخی انواع آن تهاجمی ‌تر بوده و ممکن است به درمان پاسخ ندهند و باعث مرگ می‌شود. در اکثر مواقع با درمان به موقع و رعایت دستور پزشک این تومور قابل کنترل است.

نقش مراقبت‌ها در درمان تومور مغزی بدخیم چیست؟

انواع مراقبت‌ها شامل مدیریت علائم، حمایت روانی و اجتماعی، توانبخشی و مشاوره است که می‌تواند کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد و به بیماران و خانواده‌های آن‌ها در مقابله با بیماری کمک کند.

راهی برای پیشگیری از تومور مغزی بدخیم وجود دارد؟

متاسفانه باید بدانید که هیچ راه قطعی برای پیشگیری از تومور مغزی بدخیم وجود ندارد.

نتیجه گیری 

تومورهای مغزی بدخیم نشان می‌دهد که تشخیص و درمان زودهنگام این نوع تومورها می‌تواند برای بهبود و کاهش عوارض بسیار موثر باشد. استفاده از روش‌ های تصویربرداری پیشرفته برای تشخیص دقیق، همچنین جراحی، پرتو درمانی و درمان شیمیایی برای مدیریت تومورهای مغزی بدخیم، از جمله روش ‌های مؤثر در کنترل رشد تومور و بهبود کیفیت زندگی بیماران خواهد بود. با این حال، تومورهای مغزی بدخیم ممکن است با چالش‌هایی مانند بازگشت بعد از جراحی، عوارض جانبی از درمان‌ها و تأثیرات ناشی از رشد تومور بر عملکرد مغزی روبرو شوند. 

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *